Noutati si informatii diferite!

Acasa la noi | Stiri  | Prietenii mei | Prieteni vechi | Photo Page

Moment din timpul sfintirii bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil. Scurt istoric al Bisericii din satul meu.
Biserica "Sfintii Voievozi" - Bistricioara


Daca ne abatem de pe drumul Borsecului si trecem podul de peste Bistricioara, DJ 155F ne conduce in comuna Ceahlau, acolo unde ne intampină rasuflul racoros al Voievodului Muntilor Moldovei (Masivul Ceahlaul) si unde s-au pastrat cateva monumente de mare valoare istorica si artistica.

Primul dintre acestea este Biserica de lemn "Sfintii Voievozi" din Bistricioara, aflata pe un platou din stanga soselei, in cimitirul satului cu acelasi nume.

Face parte din categoria bisericilor cu turn separat si planul în forma de cruce. Acoperisul in patru ape este suprainaltat prin intercalarea unui registru vertical in partea mediana a invelitorii, probabil cu prilejul lucrarilor de refacere din 1831. Absidele laterale, bine pronuntate, de forma< pentagonala, absida altarului cu fereastra in ax si sistemul de imbinare a barnelor constituie elemente specifice acestui gen de biserici.

Monumentul de la Bistricioara se distinge totusi printr-un sistem de boltire oarecum inedit. În general, se stabileste o relatie, care in unele cazuri merge pana la identitate, intre forma si dimensiunile boltilor din pronaos, naos si altar. In acest caz, insa, boltile celor trei spatii interioare sunt cu totul diferite: pronaosul are un plafon drept, altarul este adapostit de cele doua pante repezi ale unei bolti unghiulare si doar bolta naosului are forma obişnuita a unui trunchi de con sprijinit pe nervuri de lemn dispuse radial.

Dar ceea ce particularizeaza in mod cu totul deosebit acest monument este pictura de pe peretele nordic, executata intr-un stil popular plin de naivitate dar si de o fecundă imaginatie. Un zugrav local, care nu se familiarizase decat intr-o foarte mica masura cu formele canonice ale iconografiei ortodoxe, a realizat intr-o viziune profana, o sugestiva si interesanta descriere plastica a celor trei "sectoare" biblice care alcatuiesc Lumea de Apoi: Sanul lui Avraam, Raiul şi Iadul. Intregul ansamblu impresioneaza prin expresivitate si dinamism, dar mai ales prin sentimentele contradictorii dar precis nuantate pe care le generează fiecare compozitie. Contorsionarea trupurilor supuse chinurilor vesnice si celor care aşteapta greul examen al ultimei judecati, umanizeaza scenele si le coboara intr-o realitate imediata de un dramatism zguduitor. Pe de alta parte, conceptia mesterului zugrav in legatura cu acele taramuri ale fagaduintei si supremei fericiri s-a materializat in compozitii dominate de un peisaj exotic cu vegetatie luxurianta, plasmuire a unei lumi ce se naste si se dezvolta în fiecare conştiinţa, dintr-o statornica traire crestina.

Se considera ca biserica de la Bistricioara a fost construita de enoriasi in jurul anului 1775, dats ce s-a transmis prin traditie, fara a fi atestata documentar.




Este vorba despre Biserica monument istoric.
Despre Biserica cea noua va voi povesti mai pe larg in zilele urmatoare.................